<< Апрель 2024 >>
  Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Вс.
> 1 2 3 4 5 6 7
> 8 9 10 11 12 13 14
> 15 16 17 18 19 20 21
> 22 23 24 25 26 27 28
> 29 30  1  2  3  4  5




Історія породи


У Великобританії дворянські сім'ї все більше оцінювали породу. У книзі Спарка «Лабрадор ретривер» є зауваження лорда Д.Скота про те, що герцоги Бакклью і графи Хоум тримали лабрадорів, але в другій половині XIX століття порода майже вимерла, зберігшись лише в кількох маєтках на Південному узбережжі Англії. Лорд Скотт так описує відродження породи: «Лорд Далкейт, шостий герцог Бакклью і дванадцятий граф Хоум (Home) провели кілька зимових сезонів в Бормунте на початку 1880-х років на полюванні. Вони були вражені роботою собак графа Малмсбарі, особливо у воді. Лорд Малмсбарі подарував кілька собак обом лордам ». Вважається, що з цього часу лабрадори стали дуже повільно поширюватися по великим будинкам Британії. Як пише Х.Уайлс-Фон: «Що особливо знаменно, порода поширювалася тільки завдяки своїм чудовим робочим якостям. Лабрадорам, можна сказати, пощастило, так як їх купували багаті і впливові люди, які не заробляли гроші на розведенні собак. Такі обставини дозволили породі розвиватися спокійно і в хороших руках ». 

В останній чверті XIX століття на полюванні і виставках були дуже популярні прямошерстние ретривери. Лабрадор на деякий час залишився в стороні.Х.Уайлс-Фон вказує три причини, що змінили становище лабрадорів в кращу сторону: «Одна - це ще невпевнено, але невідворотно розвиваються польові випробування собак, друга - зростання популярності собачих виставок і третя, можливо, найзначніша - це те, що завдяки зусиллям високоповажного А.Холланда-Хайберта лабрадори в 1903 році були визнані Кінологічною клубом як окрема порода ». Поступово стало ясно, що лабрадори дуже гарні на польових випробування, мисливці все частіше вибирали лабрадорів як ретриверів (аппортіровщіков дичини). Визнання 7 липня 1907 лабрадорів як породи Кінологічною клубом дало їм можливість брати участь у виставках. А коли на виставках багато лабрадорів, то сильно полегшується порівняння. 

Група впливових людей в Англії вирішила організувати клуб для захисту і реклами породи. У 1916 році був заснований Клуб лабрадорів ретріверів, його головою став А.Холланд-Хайберт, лорд Кнатсфорд (Knutsford). На цій посаді він був до своєї смерті в 1935 р. Секретарем і скарбником стала місіс Куінтін Дік, графиня Хоу (Lorna, Countess of How, «Banchory»), яка перебувала на цій посаді 45 років. Графиня Хоу та її розплідник зробили дуже багато для збереження і розвитку породи. В її розпліднику були напрочуд успішні собаки, як в робочих випробуваннях, так і в своє потомство. Клуб був центром розвитку породи, організовував польові випробування, стежив за добробутом єгерів, представляв інтереси породи в Кінологічному клубі, створив комітет для написання стандартів породи лабрадор ретрівер (пізніше ці стандарти були прийняті Кінологічною клубом). 

Наступним кроком у житті породи було визнання жовтого забарвлення. Спочатку в пометах народжувалися щенки різних забарвлень, але основна частина заводчиків вважала, що лабрадор - чорна собака з «деякими білими плямами на потрібних місцях». Участь цуценят іншого забарвлення була незавидна ...Жовтий забарвлення став поширюватися з першого зареєстрованого сім'єю Редкліфа лабрадора Ben of Hyde. У 1924 році Веронікою Уормленд спільно з іншими ентузіастами був утворений Клуб жовтих лабрадорів, головною метою якого було забезпечення сприятливих умов для показу таких собак на виставках і випробуваннях. 
Х.Уайлс-Фон пише: «Шоколадний забарвлення зазнав таке ж опір і сумнів, але імпульсом до його розвитку також стала перемога на виставках знаменитої собаки 1970-х років - чемпіона Foolytower Merrybrook Black Stormer шоколадного окраса. Починаючи з нього, шоколадні лабрадори стали швидко прогресувати ». 

Завдяки мудрому рішенню Клубу лабрадорів ретріверів про дозвіл в'язок собак різних забарвлень заводчики лабрадорів уникли звуження кола селекційної роботи через замкнутості всередині одного різновиду, тому що більш важливими елементами селекційної роботи все ж є тип, здоров'я та робочі якості лабрадорів. 

Лабрадор в сучасному світі 
Після Другої світової війни, коли життя поступово стала налагоджуватися, у людей з'явилися час і гроші для різних захоплень. Одним з таких хобі стало розведення породистих собак. Лабрадори були відкриті суспільством не тільки як мисливські, але і як прекрасні сімейні собаки. 

Золотими літерами вписана в історію породи дивовижна жінка - заводчиця лабрадорів Гвен Броудлі (Sandylands), присвятила лабрадорам 67 років. Гвен Броудлі сприяла популяризації породи на всіх континентах. Вона виростила безліч першокласних собак, найбільшим її успіхом вважається легендарний кобель Sandylands Mark (народжений в 1965 році). Фахівці відзначають, що він був чудовим виробником, які надали визначальний вплив на породу; жодна інша собака не зробила стільки для розвитку породи лабрадор. 

Розвиток породи в Росії почалося в кінці 1960-х років з індійською суки лабрадора. У той час в СРСР порода була практично невідома. Потім були подарунки Л.Брежнєву від президента Джима Картера (лабрадор Fishduck Kennebago Raider) і від канадського письменника-натураліста Фарлі Моуета (лабрадор Red Star), а також імпорт все нових і нових собак з Англії та інших країн. За ці роки російські заводчики лабрадорів проробили величезну роботу, в результаті якої досягнуто дуже висока якість собак і порода завойовує все більшу популярність. 

В Україні перші лабрадори з'явилися на початку 1990-х років. Перші собаки були привезені з Росії. Зараз порода в Україні стрімко розвивається, активно імпортуються собаки з Росії, Чехії, Англії, Фінляндії, Португалії, Польщі. 


 Хронологія 

1800-1810: до Англії привезли перших собак з Сент-Джонса. 

1814: у книзі «Повчання для молодих спортсменів» вперше офіційно згадується лабрадор ретрівер. 

1823: художник Едвард Лендзир вперше зображує одного з предків Лабрадора на картині під назвою «Кора, сука-Лабрадора». Зазначимо, що на цьому хості в забарвленні Кори видно білі крапками, від яких вдасться позбутися в процесі селекції. 

1835: у Шотландії починає діяти перший розплідник, що спеціалізується на розведенні лабрадорів, що належить п'ятій герцогу Бакклеучскому. 

1870: назва "Лабрадор" перестає бути рідкістю, тому що цих чорних собак, які шукали і подавали убиту дичину, стали активно використовувати єгеря. 

1885: у Великобританії вводиться обов'язковий шестимісячний карантин для всіх імпортованих собак. 

1892: у розпліднику герцога Бакклеучского в одному з пометов від чорних батьків з'являються на світ два жовтих цуценя. 

1899: офіційна реєстрація в Британії перші жовтого цуценя на прізвисько Бен оф Хайд з розплідника майора К. Дж. Редкліффа. 
1903: 7 липня Кеннел-клуб офіційно визнає Лабрадора і 3 листопада включає його в групу подружейних собак. 

1905: у січні затверджуються нарешті власні виставкові класи Лабрадора, відмінні від відповідних класів інших ретриверів. 

1911: відкриття Ретривер-клубу у Франції. 

1912: кількість цуценят Лабрадора, зареєстрованих Кеннел-клубом, перевалило за 200. 

1916: завдяки зусиллям двох заводчиків-піонерів - графині Лорни Хоув, яка прославилася своїми чорними лабрадорами з розплідника «Бенчорі», і лорда Натсфорда, який створив в розпліднику «Манде» лінію лабрадорів, представлену в родоводів усіх сучасних лабрадорів, - створюється нинішній «старійшина» клубів - Клуб любителів лабрадор-ретриверів (The Labrador Retriever Club). 

1917: років через двадцять після появи лабрадорів в США Американський кеннел-клуб реєструє у своїй племінній книзі перший «офіційний» послід. 

1922: англійські заводчики зареєстрували 916 щенят. 

1923: високоповажний А. Холланд Хіберт (згодом лорд Натсфорд) публікує статтю, уточнюючу положення стандарту, прийнятого в 1916 р. 

1925: створення Клубу жовтого лабрадор-ретривера. 

1931: створення Клубу лабрадор-ретриверів в США (The Labrador Retriever Club Incorporation). 

1932 і 1933: два роки поспіль чорний Лабрадор чемпіон Бремшоу Боб стає переможцем Best in Show на виставці Крафта. 
1959: пожвавлення інтересу до Лабрадор в США у зв'язку з випуском поштової марки з його зображенням (на марці був зображений чорний Лабрадор Кінг Бак). 

1988: англійські собаківники приголомшені вбивством видатної заводчиця Джоан Мекен, що присвятила понад 50 років життя розведенню лабрадорів (розплідник "Тімспрінг"). 

1989: Лабрадор стає найбільш популярною породою а Англії - 26392 реєстрації в племінній книзі Кеннел-клубу. 

1991: Лабрадор стає лідером в американському рейтингу порід. Це місце він зберігає й донині. 
1998: рекорд Англії: число зареєстрованих за рік народжень лабрадорів досягає 36000. 

1999: собаківники всього світу дізнаються про кончину Гвен Бродлі, основоположниці сучасної селекції лабрадорів (розплідник «Сенділендс»). Лінія цього розплідника продовжує успішно існувати, зокрема, завдяки Еріці Хейс, виростила кількох чемпіонів. 

2003: Клуб лабрадор-ретриверів святкує сторіччя породи в розкішному маєтку Бельвойр-касл в Грентеме, де відбулася дводенна ювілейна виставка, яка зібрала близько 1000 собак! 


Використано матеріали: 
«Лабрадор-ретривер», Х.Уайлс-Фон і Дженнет І. Черчилль 
zoobusiness.kiev.ua 
labrador.ru 
Подробнее:http://translate.googleusercontent.com/translate_c?rurl=translate.google.com&sl=ru&tl=uk&twu=1&u=http://xn--80aacn5awld.in.ua/content/5/istoriya/1/&usg=ALkJrhioOQXcdtU3LsBwXvCYxXt9hjgcHA
 

 

Автор: admin от 09.03.2012





  

Вы не можете комментировать!

 

Печать | Copyright © 2012, Chernenko Ev. Перепечатка материалов только при наличии активной гиперссылки на сайт | Powered by CMS Status-X 1.04 | Контакты