Лабрадор ретривер, стандарт породы, история, воспитание


http://www.xn--80aacn5awld.in.ua/articles/1/68/labrador-mitnik/

Версия для печати / Оригинальная версия





Лабрадор - митник

Завдяки своїм винятковим здібностям лабрадорів часто використовують на митниці. Володіючи прекрасним нюхом лабрадор може розшукувати вибухівку та наркотичні речовини. Їх робота дуже важлива в аеропортах. 

За результатами трирічного дослідження лабрадор був визнаний кращою собакою працівником митниці. Дослідження проводилося спільно Університетом Мельбурна та Асоціацією собак-поводирів Австралії, а також професійними заводчиками лабрадорів. При цьому заводчики і генетики постійно співпрацювали з митниками. 


Про використання лабрадорів на митниці розповідає А.В. Завадська, 
начальник відділу спецпідготовки службових собак КЦ ДМСУ, м. Одеса. 

Коли я вперше побачила цуценя лабрадора, він не справив на мене ніякого враження. 

Під час «перебудови», в період так званого «путчу», одна з наших співробітниць привезла з Нижнього Новгорода створення дуже схоже на дворняжку, віддавши за нього, а точніше за неї, суму сумірну на ті часи з вартістю «Жигулів». 

На той момент, зроблений крок був досить ризикованим, тому що на тлі новопрівезенних екзотичних порід не можна було припустити, чи приживеться собака з такою зовнішністю в Україну. Про робочих якостях і видатного інтелекті лабрадорів у нас тоді ще ніхто нічого не знав. 

Господиня Тюші (Теллінг Террі), саме так звали родоначальницю лабрадорів в Україну, неодноразово піддавалася різного роду глузуванням: наприклад, таких «лабрадорів» повний «Привоз», і зовсім не потрібно було їздити за нею так далеко, та ще й платити такі гроші. 

Але час ішов. Тюша росла у мене на очах, освоювала навички загального курсу слухняності і навіть не властивий породі вид дресирування - захисно-вартову службу.Собака вражала мене своїм бажанням працювати, активно брати участь в будь-якій діяльності своїх господарів і неймовірним інтелектом. 

І тоді моє серце здригнулося. Я стала відвідувати виставки, спочатку в якості глядача і підтримки для своїх знайомих кінологів. Вивчала доступну, на той момент, літературу по собакам і зробила свій вибір - собака породи лабрадор. 

Тоді я ще не знала, куди мене приведе любов до них, і що хобі колись може стати справою всього мого життя. 

Отже, першого лабрадора я придбала з першого ж посліду Тюші в розпліднику «Блек Крессет» (вл. І. Обаполенко). Не буду розповідати про всі свої подальші життєві перипетії, зазначу тільки, що любов до собак зробила мене спочатку керівником породи в територіальному відділенні КСУ м. Одеси, а потім і начальником відділу спецпідготовки та застосування службових собак при митному контролі Кінологічного центру Державної митної служби України. 

Ось таким чином лабрадори допомогли мені знайти своє місце в житті, і зараз мені хочеться розповісти про те, як вони поступово завойовують серця митників. Перша згадка про службові собаках, здатних нести службу на прикордонних заставах, відноситься до часів Наполеона, а для пошуку наркотиків собак почали застосовувати в митній службі в кінці 60-х - початку 70-х рр.. ХХ ст. Про неперевершених талантах лабрадорів, навчених пошуку наркотиків, радянський читач вперше дізнався з журналу «Юний натураліст» в 1981 р., де була опублікована стаття під назвою «Всі професії лабрадора». 

У цій статті описується робота лабрадора Йоги, якому одного разу довелося вести пошук серед купи поштових відправлень, на звичайну перевірку яких потрібен був би цілий день і мінімум п'ятнадцять чоловік. За один рік Йоги відшукала 490 вантажів з наркотиками, за що була нагороджена золотою медаллю лицарської Британського благодійного товариства в 1980 р. Таку ж медаль отримав чорний лабрадор Брамбі в 1982 р. Саме тоді й почався переможний хід лабрадорів по всьому світу, а зараз вони вже успішно застосовуються не тільки для пошуку наркотиків в зонах митного контролю різних країн. Наприклад, ще в 1995 р. в журналі «Друг» Ігор Юдін описав використання лабрадорів на митниці в США і розділив їх на три типи: працюючі в багажному відділенні (пошук наркотиків з активною формою позначення), що працюють в пасажирському відділенні (пасивний огляд - пошук наркотиків, захованих на тілі людини) і, так звані, «сільськогосподарські» (пошук заборонених до ввезення насіння, бульб рослин, продуктів харчування). Зараз лабрадорів використовують не тільки на митниці, але і в різних екзотичних проектах: у Скандинавських країнах, наприклад, вони шукають телеграфні стовпи, уражені грибком, і фахівці вважають, що лабрадори роблять це набагато краще різних технічних засобів. Я, звичайно, трохи відволіклася від теми, але зробила це навмисне, щоб зайвий раз підкреслити надзвичайні нюхові здібності лабрадорів, які так необхідні при роботі в митниці для пошуку контрабанди. І ще зазначу, що психологами доведено: вид поліцейського або митника з лабрадором на повідку не викликає у пересічних громадян тривогу або паніку, як при вигляді більш традиційних службових собак (доберманів, німецьких вівчарок або ротвейлерів). 

В митні органи СРСР лабрадори потрапили в 1992 р. Це були два Однопометніков ТУМАРК урф ІНД і ТУМАРК УРАН ІНД, які довгі роки працювали в аеропорту «Шереметьєво - 2». Дивлячись на цих собак, в 1993 р. російські прикордонники вирішили закупити цілий послід для підготовки на різні види пошуку. 

Після розвалу Радянського Союзу, митним органам Україні не дісталося жодного лабрадора. А після «братнього» розподілу майна, наша митниця взагалі отримала в спадок ... аж двох собак. 

У зв'язку з інтеграцією України у світове співтовариство і спрощенням режиму перетину кордонів, все більшого значення стали набувати проблеми боротьби з контрабандою наркотиків, зброї, вибухових і сильнодіючих речовин. Це і послужило причиною створення в 1992 р. Кінологічної служби в митних органах України. 

Одним з основних напрямів діяльності цієї служби є пошук контрабанди наркотиків за допомогою спеціально навчених собак, які проходять навчання у нас в Кінологічному центрі. 

Успіх нашої дресирування на 95% залежить від правильного підбору собаки. При підборі службових собак для навчання пошуку наркотиків ми керуємося наступними критеріями відбору: 
- Собака повинна бути енергійною в роботі і спокійною в побуті; 
- Повинна витримувати тривалі фізичні й емоційні навантаження; 
- Постійно перебувати у веселому настрої; 
- Володіти вираженими апортіровочний якостями; 
- Мати бажання грати з людиною; 
- Повинна бути здатною до тривалої концентрації на роботі; 
- Повинна бути достатньо ініціативної; 
- Повинна мати бажання підкорятися і виконувати команди; 
- Спокійно переносити зміну обстановки і хендлера; 
- Володіти здатністю до пошуку верхнім чуттям; 
- Не повинна бути невротичної, боязкою або полохливої; 
- Не повинна бути агресивною до людей і тварин; 
- Не повинна відволікатися на дрібниці; 
- Не повинна мати спадкових фізичних дефектів і захворювань. 

Старі лабрадорісти вже, напевно, відзначили для себе, що перераховані характеристики мають безпосереднє відношення до породи лабрадор. Можна також сказати і те, що коли розробляли критерії відбору собак для спеціальної служби по пошуку наркотиків, то, швидше за все, попередньо заглянули в стандарт породи лабрадор-ретрівер. 

Однак, не все так чудово, як здається. Найбільш придатними для роботи в якості детекторів до цих пір прийнято вважати собак вівчарських і мисливських порід, тобто собак, виведених для роботи верхнім чуттям. 

У різних країнах перевагу традиційно віддається різним (частіше вітчизняним, національним) породам. Як приклад може послужити використання лабрадорів в митній кінології Франції та Німеччини. У той час, як у Франції в якості митних собак використовуються виключно лабрадори, німецька кінологія аргументовано відстоює переваги інших порід, зокрема, німецьких вівчарок, відзначаючи що «більше 40% лабрадорів не досягають бажаних успіхів у навчанні» (Д-р В. Ойлітц «Історія митної прикордонної служби»). Немає нічого страшнішого боротьби зі стереотипами мислення. Багато лабрадорісти зі мною погодяться тому, що знають, як важко було доводити нашим мисливцям, що не тільки лайка є універсальною мисливським собакою, і як важко в мисливську середу впроваджувалися лабрадори. Тільки ділячись особистими враженнями між собою, мисливці Україна поступово, можна сказати, тільки починають визнавати лабрадора як мисливську собаку. І ніякими стандартами породи і статтями в пресі їх не переконати. 

В таких країнах як США, Англія, Франція та Польща перевагу в митній кінології віддається лабрадорам, а в Україні ця порода тільки починає завойовувати симпатії митників. 

 

Автор: admin от 10.03.2012





  


Copyright © 2012, Chernenko Ev. Перепечатка материалов только при наличии активной гиперссылки на сайт | Powered by CMS Status-X 1.04